Rio Bucovina devine parte a Grupului polonez Maspex Wadowice

Rio Bucovina, unul dintre cei mai mari producatori de ape minerale naturale de pe piata romaneasca, a fost achizitionata de catre Grupul Maspex Wadowice din Polonia. Tranzactia a obtinut avizul Consiliului Concurentei din Romania, iar actiunea de due diligence a fost finalizatacu succes. Achizitia include preluarea facilitatilor de productie ale societatii Rio Bucovina precum si a brandului de ape minerale “Bucovina”. Tranzactia este cea de-a 3-a pe care Grupul Maspex o realizeaza in Romania si cea de-a 18-a la nivelul Grupului.
 
Grupul Maspex, un important producator polonez de sucuri de fructe, nectaruri si bauturi racoritoare, precum si de produse instant, paste fainoase, biscuiti si snackuri, realizeaza, odata cu achizitionarea Rio Bucovina, cea de-a 18-a preluare la nivelul Grupului. Anul trecut, Grupul Maspex a finalizat cea mai recenta achizitie, ce a constat in preluarea activelor firmei Agros Nova din Polonia,achizitie care a avut ca efect crearea unui puternic grup alimentarin Europa Centrala si de Est, cu un rulaj de aproape1 miliard de euro.
Romania reprezinta pentru Grupul Maspex o a doua piata ca marime, dupa Polonia, atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri si al investitiilor efectuate, cat si al puterii de cumparare. Compania a intrat pe piata romaneasca in anul 1996 iar in prezent este unul dintre cei mai mari investitori polonezi in Romania. Produse precum: sucurile pentru copii Tedi, nectarurile si sucurile de fructe Tymbark, ciocolata calda si cappuccino La Festa, ceaiurile instant Ekland, crema pudra pentru cafea Coffeeta, biscuitii sarati (crackers) si covrigeii (brezels) Salatini ocupa un loc important in preferintele consumatorilor romani.
Rio Bucovinaeste unul dintre cei mai mari producatori ce activeaza pe piata romaneasca a apelor minerale naturale. Cu o cifra de afaceri de aproximativ 40 milioane de euro inregistrata in 2015 (mai mare cu 18% fata de cifra de afaceri a anului 2014),Rio Bucovina a avut anul trecut o crestere de 12% in valoare pe piata apelor minerale naturale imbuteliate. Conform datelor AC Nielsen (octombrie – noiembrie 2015), Rio Bucovina detine o cota de 14% in valoare pe piata apelor minerale naturale plate, acest segment fiind cel mai mare din totalul pietei deape minerale imbuteliate.
Apa minerala naturala “Bucovina” provine din surse subterane, izolate de orice activitati ale omului, apa minerala naturala plata fiind certificata de catre InstitutulpentruOcrotireaMamei si Copilului"Alfred Rusescu"pentru a fi utilizata in prepararea alimentelor destinate sugarilor.
Krzysztof Pawiński, Presedintele Consiliului de Administratie al Grupului Maspex Wadowice: Brandul Bucovina va creste semnificativ competitivitatea noastra si va consolida pozitia Grupului Maspex pe piata romaneasca. Consumul de apa minerala naturala in Romania este inca la un nivel scazut, comparativ cu alte state europene, ceea ce cu siguranta creeaza perspectivele unei dezvoltari continue.”
Krzysztof Grabowski, Presedintele Consiliului de Administratie al companiei Tymbark Maspex Romania:„Ne bucuram ca Maspex Wadowice a reusit perfectarea celei mai mari achizitii realizate de catre Grup, pana la acest moment, in Romania.Alaturarea Rio Bucovina companiilor din Grupul Maspex este considerata de catre noi deosebit de importanta, avand in vedere calitatea apei minerale naturale Bucovina, precum si nivelul ridicat de performanta al angajatilor acestei companii. Alaturi de Rio Bucovina, Tymbark Maspex Romaniasi-a propus sa ramana printre cele mai importante si puternice companii de pe piata FMCG din Romania.
Dorel Radu, Director general al Rio Bucovina:Ca parte a Grupului Maspex, alaturi de Tymbark Maspex Romania, Rio Bucovina isi va consolida si mai mult pozitia pe piata FMCG din Romania. Sunt sigur ca experienta Grupului, precum si obiectivele ambitioase ale acestuia in ce priveste portofoliul de produse, vor contribui in mod substantial la dezvoltarea continua a brandurilor comercializate de compania Rio Bucovina.”
            Tranzactia a fost asistata, din partea Grupului Maspex, de catre avocatii RTPR Allen&Overy, iar din partea vanzatorului de catre firma de avocatura Mares /Danilescu / Mares.
INFORMAŢII SUPLIMENTARE
 
GRUPUL MASPEX WADOWICE
 
Grupul Maspex Wadowice este una dintre cele mai mari companii din Europa Centrala si de Est pe segmentul produselor alimentare. Compania este lider incontestabil pe piata sucurilor, nectarurilor si a bauturilor racoritoare in Polonia, Cehia si Slovacia, si un jucator important in Ungaria, Romania, Bulgaria si Lituania. De asemenea, Grupul este un important producator pe piata produselor instant (cappuccino, cacao, crema pudra pentru cafea, ceaiuri instant) in Europa Centrala si de Est. Maspex detine totodata pozitia de lider pe piata pastelor fainoase din Polonia, si este unul dintre producatorii cu traditiedin Romania. În iulie 2015, Grupul a achizitionat activele firmei Agros Nova din Polonia, devenind astfel lider pe piata gemurilor, a ketchup-ului si a sosurilor, precum si un principal producator pe segmentul semipreparatelor si al preparatelor de legume din Polonia.
 
Grupul Maspex se bazeaza in continuare pe aceeasi strategie aplicata de-a lungul anilor, crearea unor branduri de succes, care sa se afle in topul preferintelor consumatorilor. De asemenea, achizitiile reprezinta o modalitate de extindere si de largire a ofertei de produse de marca. Grupul Maspex Wadowice a efectuat, in decursul a peste 20 de ani de existenta, un numar de 18 achizitii (dintre care 10 in afara Poloniei) preluari din care amintim:  companiile Tymbark si Lubella din Polonia; business-ul de sucuri al firmei Walmark, ce este in prezent lider pe piata bauturilor racoritoare din Cehia si Slovacia; compania Olympos, un producator important de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare din Ungaria; societatea Queen’s, unul dintre producatorii de sucuri de top din Bulgaria; brandul Plusssz, lider pe piata ungureasca de vitamine efervescente; brandul Apenta, una dintre cele mai vechi marci comerciale de pe piata apelor minerale din Ungaria; firma Arnos, producator de traditie pe piata romaneasca a pastelor fainoase; marca Salatini, cea mai veche marca comerciala din Romania pe segmentul biscuitilor sarati (crackers). În anul 2015, preluarea activelor firmei Agros Nova din Polonia a presupus achizitionarea a doua unitati de productie in Łowicz si Wąsosz, precum si a brandurilor Łowicz, Krakus, Kotlin, Włocławek, Fruktus, Tarczyn si DrWitt.
 
Brandurile Tymbark, Kubuś (Tedi), Lubella, Łowicz, Krakus, Kotlin, Puchatek (Brumi), Ekland, DecoMorreno, Cremona (Coffeeta), La Festa şi Plusssz sunt lider in categoria in care activeaza, fiind produse ce se bucura de o imensa incredere in randul consumatorilor, nu numai in Polonia ci si in tarile din Europa Centrala si de Est. În anul2014, cifra de afaceri la nivel de Grup a atins un nivel de aproape 800 milioane de euro, din care o treime o reprezinta vanzarile in afara Poloniei. Produsele Grupului Maspex ajung in peste 50 de tari din toata lumea.
RIO BUCOVINA
 
Rio Bucovina a luat fiinta in anul 2006, avand ca obiect principal de activitate imbutelierea apei minerale naturale Bucovina si productia bauturilor racoritoare Rio. Marcile comercializate de Rio Bucovina sunt: Bucovina (apa minerala naturala plata si carbogazificata); La Vitta (apa de izvor plata si apa de masa carbogazoasa); Rio, La Vitta, Malibu, Bon Ton (bauturi racoritoare carbogazoase); Golden Horse (bautura energizanta); La Vitta (produse alimentare).